promobox

Fish and chips! Angielski klasyk, frytki z rybą!

Składniki: • 300 g polędwicy z dorsza • 500 g małych ziemniaków • 600 ml oleju • Sól, pieprz • 225 g mąki • 165 g piwa • 165 g wody gazowanej (albo na samym piwie ;) wtedy 330 ml piwa ) • 17g świeżych drożdży • 150 g ketchupu • 70 g majonezu • 45 g musztardy • 15 g whisky • 3 krople tabasco • Starta skórka z połowy cytryny Sposób przygotowania: Do miski dodajemy: mąkę, piwo, wodę gazowaną (bądź samo piwo) oraz drożdże i odstawiamy na 10 min. Ziemniaki myjemy i kroimy w mundurkach na ćwiartki, smarujemy olejem, delikatnie solimy i pieczemy w 200°C ok. 30 min. Podczas gdy pieką się ziemniaki, a ciasto garuje do miski przekładamy: ketchup, majonez, musztardę, whisky, tabasco i skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy na jednolitą gładką masę. Dorsza delikatnie solimy, następnie obtaczamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu w temperaturze 175°C. na złoty kolor ok. 6 min. Na talerzu układamy sos, pieczone ziemniaki i świeżo smażonego dorsza w cieście.   Palce lizać!
Kulinaria
1 min
Więcej
Dodaj do mojej listy
Więcej
Dodaj do mojej listy
WszystkieZobacz także