Wegańskie leczo z boczniakami!
Potrzebne składniki:
• 2 cebule
• 40 ml oleju
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 1 papryka zielona
• 2 łyżeczki papryki słodkiej
• łyżeczka papryki wędzonej
• 1 łyżeczka papryki ostrej lub pół papryczki chili
• 2 cukinie
• 300 g boczniaków
• 400 g krojonych pomidorów
Sposób przygotowania:
Boczniaka kroimy w cienkie paseczki wzdłuż blaszek i smażymy przez 6 minut na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe grzyby odkładamy do miski. Następnie smażymy przez 6 minut cukinię pokrojoną w ćwiartki, a gdy będzie zarumieniona dodajemy ją do miski. Cebulę siekamy w kostkę i smażymy w garnku z olejem, po chwili dodając przyprawy i paprykę. Po 7 minutach dodajemy grzyby i cukinię z miski i krojone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z pieczywem bądź kaszą gryczaną.
Smacznego!