Stir fry z udonem, wieprzowiną i warzywami
Do wykonania przepisu potrzebujesz:
1 opakowanie makaronu udon
300 gr polędwiczki wieprzowej
2 garści groszku cukrowego
1 paprykę
1 marchewkę
1 papryczkę chili
garść kiełków fasoli mung
1 czerwoną cebule
garść orzechów ziemnych
kolendrę
olej rzepakowy
1,5 łyżki sosu sojowego
1 łyżkę sosu rybnego
1 łyżkę cukru
szczyptę soli
Kroimy warzywa drobno: marchewkę i paprykę w paseczki, cebulę w piórka, chili w kółeczka. Polędwiczkę kroimy w cienkie plastry.
Rozgrzewamy wok lub głęboką patelnie i zaczynamy smażenie od warzyw na dużym ogniu. Dodajemy mięso i przyprawy. Podsmażamy ok 1 min. Dodajemy groszek, orzeszki i kiełki fasoli. Smażymy jeszcze chwilę ok. 2 min i na koniec wrzucamy makaron. Wszystko posypujemy kolendrą.
Smacznego!