Stek z bakłażana z orzeszkami pinii, dymką i jogurtowym sosem!
Składniki:
• bakłażan
• 4 łyżki oliwy
• łyżka masła
• 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz
• dymka
• 40 g uprażonych orzeszków pinii
• 200 g jogurtu naturalnego
• łyżeczka kminu
• starta skórka z cytryny
• 3 krople tabasco
• pęczek kolendry
• pół pęczka tymianku
Sposób przygotowania:
Bakłażana kroimy wzdłuż na ćwiartki, nacinamy w odstępach co 3 cm i dokładnie solimy. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy od stron miąższu na złoty kolor, pod koniec dodajemy masło, tymianek i rozgniecione ząbki czosnku. Przez ok. 2 min. bastujemy (oblewamy tłuszczem z patelni) bakłażana na patelni. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy kmin, startą skórkę z cytryny i tabasco. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy bakłażana, polewamy go sosem jogurtowym, posypujemy orzeszkami pinii i posiekaną dymką. Danie dekorujemy listkami kolendry.
Smacznego!