promobox

Smażona wątróbka w winie na roszpunce, pod parmezanem i oprószona pestkami dyni...

Potrzebne składniki: • 200 g wątróbki drobiowej * • 3 łyżki masła • pół pęczka tymianku • 4 łyżki mąki pszennej • 2 cebule pokrojone w piórka • 100 g parmezanu • 100 g roszpunki, rukoli lub szpinaku • 50 g prażonych pestek dyni • 100 ml czerwonego wina • 1 łyżka cukru • sól, pieprz *Wątróbkę moczymy co najmniej 1 godzinę w mleku, najlepiej całą noc Sposób przygotowania: Osuszoną wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni z masłem i tymiankiem, po 3 minuty z każdej strony. Usmażoną wątróbkę przekładamy na talerz, na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę w piórka i smażymy na złoty kolor. Na koniec smażenia wlewamy czerwone wino, dodajemy cukier i całość gotujemy około 5 minut. Wątróbkę z cebulką podajemy na roszponce lub rukoli z płatkami parmezanu i pestkami dyni. Smacznego!
Kulinaria
1 min
Więcej
Dodaj do mojej listy
Więcej
Dodaj do mojej listy
WszystkieZobacz także