Smażona wątróbka w winie na roszpunce, pod parmezanem i oprószona pestkami dyni...
Potrzebne składniki:
• 200 g wątróbki drobiowej *
• 3 łyżki masła
• pół pęczka tymianku
• 4 łyżki mąki pszennej
• 2 cebule pokrojone w piórka
• 100 g parmezanu
• 100 g roszpunki, rukoli lub szpinaku
• 50 g prażonych pestek dyni
• 100 ml czerwonego wina
• 1 łyżka cukru
• sól, pieprz
*Wątróbkę moczymy co najmniej 1 godzinę w mleku, najlepiej całą noc
Sposób przygotowania:
Osuszoną wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni z masłem i tymiankiem, po 3 minuty z każdej strony. Usmażoną wątróbkę przekładamy na talerz, na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę w piórka i smażymy na złoty kolor. Na koniec smażenia wlewamy czerwone wino, dodajemy cukier i całość gotujemy około 5 minut. Wątróbkę z cebulką podajemy na roszponce lub rukoli z płatkami parmezanu i pestkami dyni.
Smacznego!