Skrzydełka z kurczaka w panierce
Do wykonania przepisu na podudzia z kurczaka potrzebujecie:
450 g podudzi z kurczaka bez kości
500 ml maślanki
600 ml oleju
200 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
łyżeczkę papryki ostrej
łyżkę papryk słodkiej
łyżeczkę suszonego tymianku
łyżeczkę proszku do pieczenia
łyżeczkę kminu
pół pęczka natki pietruszki
pęczek rukwi wodnej
Skórkę z cytryny
Sok z cytryny
200 g jogurtu
Sól, Pieprz
Sposób przygotowania:
Podudzia wkładamy do miski, zalewamy maślanką i odstawiamy na 12 h do lodówki. Do miski przesypujemy mąkę, oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Podudzia prosto z maślanki obtaczamy w mące z przyprawami i smażymy na głębokim tłuszczu w temp. ok. 170°C przez ok. 7 min. Do pełnego zrumienienia.
Do miski przekładamy jogurt, posiekaną natkę pietruszki z rukwią wodną startą skórką z cytryny i sokiem z ½ cytryny. Dokładnie mieszamy o doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!