Sernik z japońską matchą i czekoladą!
Potrzebne składniki:
- na spód:
100 g rodzynek
200 g płatków owsianych
50 g miodu
100 g wody
- na masę:
500 g twarogu sernikowego
500 g serka mascarpone
500 ml mleka kokosowego
3 łyżki zielonej herbaty matcha
220 g cukru pudru
40 g żelatyny w proszku (10 łyżeczek)
120 ml wody
skórkę otartą z 2 limonek i sok
- na wierzch:
50 g czarnej czekolady
2 garści mrożonych malin
łyżkę cukru
Mleko kokosowe podgrzewamy z żelatyną, ale nie do wrzenia! Dodajemy zieloną herbatę i miksujemy blenderem, aby uzyskać bezgrudkową masę. Studzimy do temperatury pokojowej. W misie łączymy twaróg, mascarpone, cukier, skórkę i sok limonki i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Następnie dodajemy mieszankę z zieloną herbatą i żelatyną (dokładnie mieszamy). Masę serową przelewamy na schłodzony spód i odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).
W garnuszku gotujemy z cukrem owoce i miksujemy na mus. Sernik polewamy musem i posypujemy górę wiórkami z czekolady.
Smacznego!