Sandwich z tuńczykiem i zieloną pastą
Składniki:
• pół szklanki liści bazylii
• pół szklanki liści pietruszki
• 3 łyżki majonezu
• 3 łyżki śmietany
• łyżeczka skórki z cytryny
• 3 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki oliwy
• 200 g tuńczyka w sosie własnym
• łodyga selera
• szalotka
• ząbek czosnku
• sól, pieprz
• pół szklanki grubo posiekanych mieszanych ziół (liście selera, bazylia, pietruszka, koper)
• bułka
Sposób przygotowania:
Majonez, śmietanę, skórkę i sok z cytryny, 2 łyżeczki oleju oraz listki bazylii i pietruszki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do dressingu dodajemy tuńczyka, następnie rozgniatamy go widelcem. Seler, czosnek i szalotkę kroimy w małą kosteczkę. Pokrojone warzywa dokładamy do ryby. Doprawiamy solą, pieprzem oraz grubo siekanymi ziołami. Dokładnie mieszamy. Podajemy z chrupkim pieczywem i posiekanym selerem naciowym.
Smacznego!