Sałatka na wynos - "słoikowy" lunch box
Potrzebujemy
Składniki na 1 porcję:
1 szklankę ugotowanej czarnej soczewicy
1 batata
2 łyżki oleju rzepakowego
0,5 szklanki ulubionych kiełków
4 liście różnych sałat
kilka różyczek kalafiora
uprażone pestki dyni
Dressing:
1 łyżkę musztardy Dijon
1 łyżkę miodu
sok z połowy cytryny
sól
150 ml oleju rzepakowego
Obieramy batata i kroimy w kostkę, kalafiora kroimy w różyczki. Obtaczamy je olejem, sypiemy solą i pieczemy 20 min w 180 stopniach. Studzimy.
Ubijamy dressing do konsystencji galarety. Wkładamy dressing na dno słoika, posypujemy wystudzoną soczewicą, układamy na niej batata, kalafiora na samej górze sałaty i kiełki. Wszystko posypujemy prażonymi pestkami dyni. zamykamy słoik.
Smacznego!