Pstrąg z ziołami i salsą verde
Pstrąg pieczony w całości z ziołami i salsą verde
Składniki potrzebne do wykonania dania:
- 1 pstrąg
- kilka gałązek naszych ulubionych ziół np. tymianek, rozmaryn, oregano
- szalotka
- ¼ cytryny
- 3 ząbki czosnku
Salsa verde :
- 2 garści natki pietruszki
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 garść koperku
- 2 szalotki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- pieprz
Kroimy szalotkę. Wkładamy ją razem z rozgniecionym czosnkiem, ziołami do wnętrza ryby. Skrapiamy cytryną i wkładamy ją również do środka. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 15-10 min (w zależności od wielkości ryby).
Przygotowujemy salsę. Wszystko siekamy drobno i mieszamy. Pstrąga układamy na salsie.
Gotowe!