Pietruszkowy humus z czarnym sezamem!
Składniki na humus:
- 150 g cieciorki
- pół cytryny
- 150 ml oliwy
- 100 ml wody z gotowania cieciorki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki stołowe pasty tahini
- pęczek natki pietruszki
- łyżeczkę kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
- czarny sezam
Jak wykonać? Nic prostszego...
Zalewamy cieciorkę wodą i zostawiamy na noc. Następnie gotujemy ok 45 min. Studzimy i odlewamy 100 ml wody, w której gotowana była cieciorka.
Blendujemy ze wszystkimi składnikami do uzyskania gładkiej masy. Zostawiamy parę listków pietruszki, parę ziaren cieciorki oraz 50 ml oliwy do dekoracji.
Posypujemy także czarnym sezamem. Podajemy z grillowaną tortillą.
Prawda, że proste?
Smacznego!