Pierogi z białą kiełbasą i ziemniakami
Składniki:
• ciasto pierogowe
• 400 g białej kiełbasy (najlepiej surowej)
• 2 cebule pokrojone w kostkę
• 2 ząbki czosnku
• łyżka suszonego majeranku
• 100 ml oleju
• pęczek szczypiorku
• sól, pieprz
• 100 g kwaśnej śmietany
• łyżka masła
Sposób przygotowania:
Na patelni z olejem i masłem smażymy jedną, pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie złota, odstawiamy z ognia. W garnku z olejem smażymy drugą cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, przez około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy suszony majeranek oraz białą kiełbasę wyciągniętą z flaka. Całość smażymy 4 minuty. Przygotowane ciasto na pierogi wypełniamy wystudzonym farszem. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia. Przekładamy na talerz, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, wcześniej przygotowaną okrasę oraz pokrojony szczypiorek. Serwujemy!
Smacznego!