Pęczotto z suszonymi grzybami i dynią! Ależ to smakuje!
Składniki potrzebne do wykonania przepisu:
• 300 g ugotowanego pęczaku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 20 g suszonych namoczonych grzybów
• 3 szalotki (70 g)
• 200 g dyni
• 2 ząbki czosnku
• 100 g parmezanu
• 200 ml wody z namaczania grzybów
• 2 łyżki zimnego masła
• sól, pieprz
• pół pęczka szczypiorku
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w kostkę szalotkę, smażymy na złoty kolor przez około 4 minuty. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, posiekane suszone grzyby oraz pokrojoną w kostkę dynię. Całość smażymy przez 5 min, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pęczak oraz wodę po namaczaniu grzybów. Pęczotto dusimy przez 4 minuty. Po tym czasie sypiemy startym parmezanem i dorzucamy zimne masło. Dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą ciągnącą się konsystencję. Gotowe danie dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i oliwą.
Smacznego!