Krem z pieczonych ziemniaków z boczkiem, szczypiorkiem i serem cheddar
Składniki:
• kilogram upieczonych ziemniaków
• 3 ząbki czosnku
• litr wywaru z kurczaka
• 80 g wędzonego boczku
• cebula
• 3 łyżki oleju
• łyżka masła
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• łyżeczka startej gałki muszkatołowej
• 70 g sera cheddar
• pół pęczka szczypiorku
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na suchej patelni do uzyskania chrupiących skwarków. W garnku rozgrzewamy masło z olejem. Smażymy pokrojoną cebulę z czosnkiem na złoty kolor. Następnie dodajemy pieczone ziemniaki. Po 4 minutach wlewamy bulion. Gotujemy 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę przelewamy do kielicha blendera. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy krem podajemy z kwaśną śmietaną, serem cheddar, skwarkami z boczku oraz posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!