Jogurtowe ciasto z brzoskwinią
Składniki:
na ciasto:
• 300 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 duże jajka
• 200 g cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 60 g oleju
• 250 g jogurtu naturalnego
• 3 brzoskwinie
na kruszonkę:
• 100 g mąki
• 70 g masła
• 70 g cukru
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W misce ucieramy palcami 100 g mąki, 70 g masła i 70 g cukru. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę około 7 minut. Po tym czasie dodajemy jogurt naturalny i olej. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy tylko do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy kawałki owoców i posiekaną czekoladę. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 45 – 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje ze szklanką mleka.
Smacznego!