Grochówka na wędzonym boczku
Potrzebne składniki:
• 200 g łuskanego grochu, namoczonego
• 2,5 litry bulionu na żeberkach
• 200 g wędzonego boczku
• 1 duża cebula
• 30 ml oleju
• 1 marchewka
• 500 g ziemniaków
• 1 łyżka suszonego majeranku
• 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kosteczkę. Razem z czosnkiem smażymy 3 minuty na rozgrzanej patelni z olejem. Po tym czasie dodajemy pokrojony boczek, smażymy kolejne 5 minut. Następnie łączymy z marchewką pokrojoną w plasterki. Gdy wszystko jest zarumienione przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Do zupy wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz namoczony groch. Gotujemy 30 minut. Na 10 minut przed końcem grochówkę doprawiamy suszonym majerankiem, solą i pieprzem.