Fasolka po bretońsku
Składniki:
· 700 g białej fasoli (namoczona przez noc i ugotowana w wodzie z 1 łyżeczką soli, 3 listkami laurowymi, 4 ziarnami ziela angielskiego, 1 łyżką kminku całego - około 1,5 godziny)
· 250 g boczku
· 250 g kiełbasy
· duża cebula
· 2 ząbki czosnku
· 300 ml passaty pomidorowej
· 2 łyżki koncentratu pomidorowego
· 3 ziela angielskie
· 2 liść laurowy
· 2 łyżki suszonego majeranku
· woda po gotowaniu fasoli
· 40 ml oleju
Sposób przygotowania:
Posiekaną cebulę i czosnek smażymy w rozgrzanym garnku z łyżką oleju przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę. Całość smażymy około 8 minut. Gdy składniki w garnku będą zarumienione wrzucamy fasolkę, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy oraz majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Fasolkę gotujemy jeszcze około 20 minut. Podajemy z chrupiącym pieczywem.
Smacznego!