Dorsz z warzywami i kaszą gryczaną w bulionie
Składniki:
• 150 g polędwicy z dorsza
• sól, pieprz
• łyżka masła
• 300 ml bulionu rybnego
• marchewka
• 2 szalotki
• 2 łyżki sosu sojowego
• łyżka cukru
• łyżka octu ryżowego
• 200 g kaszy gryczanej, ugotowanej
• pół pęczka kolendry
• 3 łyżki oleju
• dymka
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy bulion rybny. Dodajemy pokrojoną w zapałkę marchew, szalotkę. Wlewamy sos sojowy oraz cukier. Gotujemy całość 4 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polędwice z dorsza dokładnie osuszamy oraz solimy. Rozgrzewamy patelnie z olejem. Rybę smażymy 3 minuty z jednej strony. Przewracamy na drugą stronę, dodajemy zimne masło. Dorsza podczas smażenia oblewamy rozpuszczonym masłem. Następnie zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. W głębokim talerzu układamy na spodzie ugotowaną kaszę gryczaną, na niej rybę z warzywami. Całość zalewamy bulionem do ¾ wysokości kaszy. Dekorujemy liśćmi kolendry oraz dymką.
Smacznego!