Dorada z grilla ze świeżymi ziołami i ziemniakami
Dorada z grilla ze świeżymi ziołami i ziemniakami z ogniska
Składniki na porcję dla 2 osób:
Świeża dorada - 2 szt.
Rozmaryn - 2 gałązki
Botwinka
Tymianek - 2 gałązki
Czosnek - 4 ząbki
Oliwa z oliwek - 8 łyżek
Cytryna - 2 szt
Świeżo mielona sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Do wcześniej wypatroszonej ryby wkładamy po gałązce rozmarynu, tymianku i 2 rozgniecione ząbki czosnku w łupinie. Tak samo postępujemy z drugą rybą. Tak przygotowane ryby nacinamy i skrapiamy z każdej strony oliwą i sokiem z cytryny, obficie posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą. Wkładamy do specjalnego rusztu do ryby i grillujemy z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu ok. 5 min razem z połówkami cytryn.
Wydając rybę serwujemy ją z liśćmi botwinki i grillowanymi cytrynami.