Amatorów tego dania nie brakuje! Sałatka jarzynowa.
Każdy z Was robi ją według swojego przepisu, do wykonania naszego potrzebujecie:
• 3 ziemniaki
• 2 marchewki
• pół selera
• pietruszkę
• pół pęczka zielonej pietruszki
• cebulę
• 5 dużych ogórków konserwowych
• puszkę groszku konserwowego
• sól
• pieprz
Składniki na domowy majonez:
• 1 żółtko
• 120 ml oleju
• łyżeczka musztardy
• pół pęczka posiekanej natki
• sól, pieprz
• 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, gotujemy do miękkości około 20 minut. Studzimy i kroimy w drobną kostkę, razem z cebulą i ogórkiem konserwowym. Mieszamy wszystko razem z 3 łyżkami majonezu i posiekaną zieloną pietruszką. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Majonez:
Do miski wkładamy żółtko, musztardę, sok z cytryny odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę i ciągle mieszając, wolnym strumieniem dodajemy olej. Gdy majonez jest już kremowy, wrzucamy posiekaną pietruszkę.
Smacznego!