promobox

Czas na święta i pierogi z kapustą i grzybami!

Do wykonania przepisu potrzebujemy: na ciasto na pierogi ( około 25 sztuk) 1 szklankę mąki 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli 1/3 szklanki ciepłej wody na farsz: 250 g kapusty kiszonej 50 g śliwek suszonych 200 g suszonych borowików sól i pieprz cebulę pęczek tymianku Przygotowanie : 1. Mieszamy przesianą mąkę z solą i oliwą i powoli dodajemy ciepłą wodę 2. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta, nie lepiącego się 3. Odkładamy na 10 min i zabezpieczamy przed wysychaniem. W razie potrzeby dolewamy wody/podsypujemy mąką Przygotowanie farszu: Namoczone wcześniej grzyby siekamy. Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na maśle razem z grzybami. Dodajemy kapustę i dusimy razem z tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz studzimy. Rozwałkowujemy cieniutko ciasto i wykrawamy na pierogi. Faszerujemy, zaklejamy i wrzucamy partiami do wrzącej wody. Gotujemy ok 1 minuty od wypłynięcia.
Kulinaria
2 min
Więcej
Dodaj do mojej listy
Więcej
Dodaj do mojej listy
WszystkieZobacz także