Czas na święta i pierogi z kapustą i grzybami!
Do wykonania przepisu potrzebujemy:
na ciasto na pierogi ( około 25 sztuk)
1 szklankę mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki soli
1/3 szklanki ciepłej wody
na farsz:
250 g kapusty kiszonej
50 g śliwek suszonych
200 g suszonych borowików
sól i pieprz
cebulę
pęczek tymianku
Przygotowanie :
1. Mieszamy przesianą mąkę z solą i oliwą i powoli dodajemy ciepłą wodę
2. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta, nie lepiącego się
3. Odkładamy na 10 min i zabezpieczamy przed wysychaniem.
W razie potrzeby dolewamy wody/podsypujemy mąką
Przygotowanie farszu:
Namoczone wcześniej grzyby siekamy. Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na maśle razem z grzybami. Dodajemy kapustę i dusimy razem z tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz studzimy.
Rozwałkowujemy cieniutko ciasto i wykrawamy na pierogi. Faszerujemy, zaklejamy i wrzucamy partiami do wrzącej wody. Gotujemy ok 1 minuty od wypłynięcia.