Kapusta z grzybami i żurawiną
Kapusta z grzybami i żurawiną nie tylko na świąteczny stół.
Do wykonania przepisu potrzebujecie:
600 g kiszonej kapusty
cebulę
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
3 łyżki oleju
100 g namoczonych suszonych grzybów
70 g suszonych śliwek
40 g suszonych moreli
100 g namoczonej suszonej żurawiny
2 liście laurowe
3 ziarna jałowca
sól, pieprz
pęczek lubczyku
Sposób przygotowania:
W szerokim garnku rozgrzewamy masło z olejem, na złoty kolor smażymy pokrojoną cebule z czosnkiem. Dodajemy kiszoną kapustę i całość smażymy od czasu do czasu mieszając. Z grzybów odciskamy wodę i drobno kroimy. Śliwki i morele kroimy w cienkie paski. Lubczyk siekamy. Wszystkie przygotowane produkty przekładamy do garnka z kapustą dodajemy żurawinę, liść laurowy, jałowca. Całość podlewamy wodą z namaczania grzybów i dusimy przez 20 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak, wiemy...
Za tę kapustę można dać się pokroić!
Smacznego!