Omlet z pieca ze śliwkami
Do wykonania przepisu potrzebujemy:
· 3 jajka
· pół szklanki mleka (125 ml)
· pół szklanki mąki pszennej
· laskę wanilii
· 4 łyżki masła
· 5-6 śliwek
· pół szklanki cukru pudru do dekoracji
Sposób przygotowania:
Jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, ziarna wanilii i sól. Na gazie stawiamy żaroodporną patelnię, którą można wkładać do piekarnika. Podgrzewamy ją na średnim ogniu, a gdy będzie już gorąca, rozprowadzamy po niej 2 łyżki masła.
Mieszankę składników krótko miksujemy (4 sekundy) na jednolitą masę i wlewamy powoli na patelnię. Na wierzchu rozkładamy owoce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy bez przykrycia przez 20 minut, aż omlet miejscami urośnie i będzie dobrze zrumieniony i chrupiący.
Wyjmujemy z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!