S25:O316
Ewa gotuje
Tym razem Ewa odwiedzi bardzo, ale to bardzo ciekawe miejsce – Centralne Muzeum Pożarnictwa w Mysłowicach. Powstało w połowie lat 70. ubiegłego stulecia, więc działa już ponad 4 dekady. W tym czasie udało się w nim zgromadzić ok. 4 tys. eksponatów, dokumentujących historię straży ogniowej, czy też mówiąc językiem bardziej współczesnym, straży pożarnej – i to zarówno tej państwowej, jak i ochotniczej. Lecz co wspólnego ma to z gotowaniem? Otóż tym razem autorka programu postanowiła skomponować jadłospis z myślą o dzielnych strażakach. Zacznie od grochówki, ugotowanej na wędzonce i kiełbasie krakowskiej. Tę gęstą, pożywną zupę poda z kromką wiejskiego chleba. Na danie główne będzie solidny kotlet z piersi indyka, który trafi na stół w towarzystwie purée z dyni oraz groszku z fenkułem, czyli koprem włoskim. Deser też będzie strażacki, bowiem Ewa Wachowicz upiecze kruche ciasto z dodatkami w kolorach wozów bojowych. Biała będzie bita śmietana i czerwona masa wiśniowa.
Sezon 1
Sezon 2
Sezon 3
Sezon 4
Sezon 5
Sezon 6
Sezon 7
Sezon 8
Sezon 9
Sezon 10
Sezon 11
Sezon 12
Sezon 13
Sezon 14
Sezon 15
Sezon 16
Sezon 17
Sezon 18
Sezon 19
Sezon 20
Sezon 21
Sezon 22
Sezon 23
Sezon 24
Sezon 25
Sezon 26
Sezon 27
Sezon 28
Sezon 29
Sezon 30
Sezon 31
Sezon 32
Sezon 34
Sezon 35
Sezon 36
Sezon 37
Sezon 38
Sezon 39
Sezon 40