KulinariaEwa gotuje
S25 : O316
Tym razem Ewa odwiedzi bardzo, ale to bardzo ciekawe miejsce – Centralne Muzeum Pożarnictwa w Mysłowicach. Powstało w połowie lat 70. ubiegłego stulecia, więc działa już ponad 4 dekady. W tym czasie udało się w nim zgromadzić ok. 4 tys. eksponatów, dokumentujących historię straży ogniowej, czy też mówiąc językiem bardziej współczesnym, straży pożarnej – i to zarówno tej państwowej, jak i ochotniczej. Lecz co wspólnego ma to z gotowaniem? Otóż tym razem autorka programu postanowiła skomponować jadłospis z myślą o dzielnych strażakach. Zacznie od grochówki, ugotowanej na wędzonce i kiełbasie krakowskiej. Tę gęstą, pożywną zupę poda z kromką wiejskiego chleba. Na danie główne będzie solidny kotlet z piersi indyka, który trafi na stół w towarzystwie purée z dyni oraz groszku z fenkułem, czyli koprem włoskim. Deser też będzie strażacki, bowiem Ewa Wachowicz upiecze kruche ciasto z dodatkami w kolorach wozów bojowych. Biała będzie bita śmietana i czerwona masa wiśniowa.