KulinariaEwa gotuje
S25 : O308
W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji Ewa Wachowicz tym razem zawędruje do malowniczej gminy Sękowa w Beskidzie Niskim. Przed laty tereny te zamieszkane były przez Łemków – mniejszość etniczną wysiedloną w ramach akcji „Wisła“. Na całe szczęście w regionie przetrwało wiele łemkowskich zabytków, w dalszym ciągu kultywowane są ich tradycje, jak i sami Łemkowie wracają w swe rodzinne strony. Ciągle żywe są też wspomnienia o tamtejszej kuchni i właśnie dlatego Ewa sięgnie po łemkowskie receptury. Zacznie od wyjątkowo smacznej zupy o nazwie ciurka, gotowanej na wywarze wołowym, a zagęszczonej twarogiem i śmietaną. Na danie główne poda gicz cielęcą, pieczoną w warzywach i podpiwku. Natomiast na deser będą pampuszki z nadzieniem serowym, śmietaną i borówkami w cukrze.