KulinariaEwa gotuje
S25 : O311
Kolejny program rozpocznie się na krakowskim Kazimierzu, który przed laty zwany był po prostu miastem żydowskim. Współcześnie jest jedną z największych atrakcji Krakowa, miejscem chętnie odwiedzanym zarówno przez turystów, jak i okolicznych mieszkańców. I nic dziwnego, bowiem można tu zarówno pozwiedzać, jak i smacznie zjeść. A skoro o jedzeniu mowa, to tym razem Ewa Wachowicz zaprosi widzów na potrawy inspirowane kuchnią żydowską. Zacznie od przyrządzenia kawioru po żydowsku, czyli smażonej wątróbki drobiowej, wymieszanej z jajkiem ugotowanym na twardo. Po przystawce pora na rosół wołowy z białą fasolą i farfelkami – małymi, ręcznie robionymi kluseczkami. Na drugie danie przyrządzi gęsie pipki – tak w Małopolsce zwany jest delikatny gulasz z gęsich żołądków. Na deser będzie marchewka duszona z bakaliami, która znana jest w kuchni żydowskiej jako „cymes”. Będzie też tradycyjne ciasto cynamonowe.