KulinariaEwa gotuje
S25 : O322
Dzień przed Wigilią widzowie programu odwiedzą - wraz z Ewą Wachowicz – Muzeum Historyczne Miasta Krakowa, gdzie można obejrzeć wystawę przepięknych, bożonarodzeniowych szopek. Krakowska szopka jest naprawdę niezwykła i chyba nie ma sobie równych na całym świecie. Bo też nigdzie indziej rzemiosło szopkarskie nie rozwinęło się tak, jak w Krakowie. I dzięki temu ze zwykłej sklejki, kilku listewek, tektury i kolorowej folii, powstają niesamowite rękodzieła, przedstawiające charakterystyczne dla miasta elementy architektury. Co ciekawe, oprócz Świętej Rodziny i Trzech Króli, w szopkach bez trudu odnajdziemy także innych świętych, czy też bohaterów znanych z krakowskich legend, postaci historyczne, a nawet polityków… Po powrocie do kuchni Ewa zrobi postny pasztet grzybowy wedle tradycyjnej receptury pochodzącej z Małopolski. Następnie uda się do hotelowej restauracji, by sprawdzić, co można będzie tam zjeść podczas wieczerzy wigilijnej. Spróbuje przystawki z pstrąga z jajkiem przepiórczym i smażonym jarmużem, gołąbków z węgorza w sosie maślanym, żuru z grzybami i wędzonymi kartoflami oraz sandacza w sosie polskim i smażonych pierogów. Deser przyrządzi w domu, a upiecze bożonarodzeniowe ciasteczka z dużą ilością czekolady.