promobox
S3:O3

Co nas truje

Aż 36% Polaków przyznaje się do spożywania smażonych potraw. Nie wyobrażamy sobie kuchni bez kotleta mielonego czy schabowego, oczywiście w panierce. A do tego frytki, racuchy i inne pyszności prosto z patelni. Tymczasem smażenie i taka obróbka jedzenia niszczy enzymy w pożywieniu, a także zmienia strukturę białek. Smażone potrawy są ciężkostrawne i co ważne mają o wiele więcej kalorii od produktów gotowanych czy pieczonych. Taki sposób odżywiania może doprowadzić do wielu chorób, a przede wszystkim otyłości. Tak, jak w przypadku naszej bohaterki, która smażąc i kupując jedzenie smażone w głębokim tłuszczu, a do tego panierowane, dodała sobie sporo kilogramów. W kolejnym odcinku „Co nas truje” wybitni specjaliści pokażą nam jak możemy pozbyć się złych nawyków żywieniowych i czym zastąpić smażenie, które tłuszcze są dobre do smażenia, a które nie. Podpowiedzą także na co zwrócić uwagę przy ich wyborze. Kasia odwiedzi miejsca, w których smaży się często i dużo. Zaprosi do studia ekspertów, którzy powiedzą jaki wpływ na nasz organizm mają potrawy smażone.
Lifestyle
32 min
Więcej
Więcej
SezonyZobacz także
Sezon 1
Sezon 2
Sezon 3
Co nas truje 3 - Odcinek 3 od 12 lat
Co nas truje 3 - Odcinek 9 od 12 lat
Co nas truje 3 - Odcinek 10 od 12 lat