promobox
S3:O10

Co nas truje

Biały meszek, niebieska, zielona czy czarna włochata narośl na jedzeniu, czyli pleśń. Wydaje nam się, że wystarczy ją zdjąć i produkt można jeść, bo przecież nie jest zepsuty. Nic bardziej mylnego - niektóre gatunki pleśni wytwarzają szkodliwe substancje – mykotoksyny. Przenikają do całego produktu, co nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Mogą one wywołać ostre zatrucia, reakcje alergiczne, osłabić układ odpornościowy a nawet wywołać choroby śmiertelne czyli raka. W kolejnym odcinku "Co nas truje" Kasia Bosacka wraz z ekspertami pokażą nam, jak toksyny wytwarzane przez pleśń przenikają do jedzenia i jak bardzo są szkodliwe dla naszego zdrowia. Dowiemy się, jak przechowywać jedzenia, żeby dłużej zachowywało świeżość. Odwiedzimy rodzinę, która boryka się z problemem pleśni w mieszkaniu, żeby sprawdzić, czy aby ta pleśń nie jest przyczyną chorób dzieci. Do studia zaprosimy specjalistów zajmujących się „tematem pleśni" na co dzień. A wszystko po to, żeby udowodnić, że spleśniałe jedzenie po prostu nam szkodzi.
Lifestyle
31 min
Więcej
Więcej
SezonyZobacz także
Sezon 1
Sezon 2
Sezon 3
Co nas truje 3 - Odcinek 3 od 12 lat
Co nas truje 3 - Odcinek 9 od 12 lat
Co nas truje 3 - Odcinek 10 od 12 lat