JesteśmyDlaDzieci - Zdrowy posiłek w szkole
Jednym z czynników mających wpływ na kondycję umysłową i fizyczną dziecka jest właściwe odżywianie. Posiłki w szkole powinny uwzględniać zapotrzebowanie kaloryczne i być dostosowane do wieku. Będziemy w Szkole Podstawowej nr 312 im. Ewy Szelburg-Zarembiny w Warszawie. W specjalnej pracowni technicznej szef kuchni i restaurator Jerzy Sobieniak razem z uczniami: Kornelią, Gabrysią, Kubą i Kacprem przygotują zdrowy i pełnowartościowy obiad. Wśród dań znajdą się m.in. żurek, pomidorowa i chili con carne. Wszystkie przepisy można znaleźć na stronie programu i w mediach społecznościowych Fundacji Polsat. Dyrektor Szkoły Ewa Adamska zaprosi nas do szkolnej stołówki i kuchni. Przyjrzymy się jadłospisowi i porozmawiamy o tym, jak wychodzić naprzeciw kulinarnym oczekiwaniom uczniów. A jak od najmłodszych lat uczyć dzieci otwartości na nowe smaki? Sprawdzimy to z przedszkolakami i dietetyczką dziecięcą. Zobaczymy, jak powinien wyglądać zdrowy talerzyk. Dowiemy się też, jak właściwie powinien być zaopatrzony szkolny sklepik.