promobox
S1:O10

Co nas truje

Polacy w ciągu całego swojego życia zjadają aż 3,5 tony wieprzowiny! Roczne spożycie wynosi 40 kg mięsa na głowę. Światowa Organizacja Zdrowia ilekarze specjaliści biją na alarm! To dwukrotnie przekroczone normy. Wieprzowina jest najbardziej tłustym mięsem. 1/3 masy świni to czysty tłuszcz. W nim natomiast znajdują się ogromne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które z kolei doprowadzają do niebezpiecznych zmian w tętnicach, sercu czy mózgu. Wielu Polaków zakupu mięsa wieprzowego dokonuje w supermarketach. Niestety, producenci mięsa przemysłowego stosują wiele chwytów w celu podwyższenia jakości swoich produktów. Normą jest ostrzykiwanie mięsa wodą, a przede wszystkim konserwowanie go w soli peklowej wzbogaconej o azotyny i azotany sodu. Czy wiedzieliście, że wykorzystuje się je również do produkcji prochu strzelniczego?! Kasia Bosacka do programu „Co nas truje" zaprosiła rodzinę, która raz na dwa miesiące kupuje pół świni. W ich zamrażalniku prowadząca znajdzie kilka kilogramów surowego mięsa, a także inne wyroby wieprzowe. Kasia zaniepokojona tym, jak źle odżywiają się bohaterowie programu, postanawia zaprosić ich na badania lekarskie. W dziesiątym odcinku jak zwykle pojawią się eksperci ze świata medycyny, przeprowadzonych zostanie także wiele zdumiewających eksperymentów.
Lifestyle
31 min
Więcej
Dodaj do mojej listy
Więcej
Dodaj do mojej listy
SezonyZobacz także
Sezon 1
Sezon 2
Sezon 3
Co nas truje - Odcinek 1
Co nas truje - Odcinek 2
Co nas truje - Odcinek 3
Co nas truje - Odcinek 4
Co nas truje - Odcinek 6
Co nas truje - Odcinek 7
Co nas truje - Odcinek 8
Co nas truje - Odcinek 9
Co nas truje - Odcinek 10
Co nas truje - Odcinek 11
Co nas truje - Odcinek 12