KulinariaMus z kurzych wątróbek na grzance z gruszkową konfiturą
Składniki:
• 400 g kurzych wątróbek
• 300 g masła
• ząbek czosnku
• 3 szalotki
• łyżka listków świeżego tymianku
• 2 łyżki whisky
• łyżeczka startej gałki muszkatołowej
• sól, pieprz
• 2 gruszki
• sok z cytryny
• 2 łyżki cukru
• 2 kromki wiejskiego chleba
•
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Na wolnym ogniu smażymy pokrojoną w kostkę szalotkę i czosnek przez 5 min. Następnie układamy na patelni oczyszczoną wątróbkę, listki tymianku i dusimy przez ok. 3 min., uważając by wątróbka ścięła się z zewnątrz, ale była różowa w środku. Dodajemy whisky i grzejemy całość jeszcze przez 10 s na ogniu, następnie wyłączamy ogień i dodajemy pozostałe masło pokrojone w kostkę, gałkę muszkatołową i delikatnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się masła. Wszystko blendujemy na gładką masę, doprawiając solą i pieprzem.
Na patelni karmelizujemy cukier, gdy będzie złoto-brązowy dodajemy pokrojone w kostkę gruszki i delikatnie obtaczamy je w karmelu. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.
Kromki pieczywa wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na 4 min, aż się zarumienią. Na gotowych grzankach rozsmarowujemy nasz mus i dekorujemy konfiturą z gruszki.
Więcej
Dodaj do mojej listy