S41:O546
Ewa gotuje
Ewa Wachowicz zaprezentuje potrawy zarówno kuchni polskiej, w tym regionalnej, jak i przysmaki z różnych stron świata. Przy okazji zdrowego i smacznego gotowania Ewa Wachowicz promować będzie również zdrowy styl życia, więc w jej najnowszych programach nie zabraknie aktywności fizycznej i wycieczek po malowniczej okolicy jej domu w Zawoi i Krakowie.
W pierwszym odcinku z najnowszej serii jednego z najbardziej lubianych programów kulinarnych Ewa Wachowicz zaprezentuje produkty i potrawy, które znamy z lat młodości. Gotowanie rozpocznie od jednego z rodzimych klasyków - autorka programu pokaże jak zrobić chłodnik ze szczawiu na zsiadłym mleku. Po zupie na zimno zaproponuje coś na ciepło - pieczarki z mozzarellą w boczku oraz pieczone pyry z gzikiem. Ziemniaki z twarożkiem to kultowa potrawa z Poznania. Dla tych, którzy nie znają regionalnej kuchni wielkopolskiej, kilka słów wyjaśnienia - gzik to połączenie twarogu i śmietany (można sięgnąć też po jogurt naturalny). Przed deserem widzowie zobaczą jak przygotować zaskakującą lemoniadę ogórkową. W finale na słodko będzie znakomite sezonowe ciasto ucierane z rabarbarem.
Kulinaria22 min