KulinariaEwa gotuje
S28 : O352
Po zimowej przerwie Ewa Wachowicz zaprasza na premierowe odcinki „Ewa gotuje”. A ponieważ uwielbia potrawy kuchni regionalnych i lokalne przysmaki, to w ramówce wiosennej postara się pokazać ich jak najwięcej, zaczynając – jakżeby inaczej – od przysmaków z Krakowa. Gotowanie po krakowsku zainauguruje bardzo prostą w przyrządzeniu, za to wyjątkowo smaczną, zupą kminkową. Jej bazą jest domowy bulion drobiowy, choć równie dobrze może to być wywar jarzynowy. Zresztą nie tylko, bowiem w wersji najprostszej zupa kminkowa robiona jest po prostu na wodzie. Wówczas to taka „zupa nic” lub jak kto woli „na gwoździu”. A że „jeść po krakowsku” to synonim jedzenia sytego i dobrego, to na danie główne będzie kura na bogato. Na bogato, bo faszerowana polędwiczką wieprzową i filetem z piersi indyka. Natomiast na deser Ewa przygotuje małdrzyki, czyli smażone na maśle placuszki z sera białego, do których poda sos z suszonych moreli i jabłka.