KulinariaEwa gotuje
S26 : O326
Choć Ewa Wachowicz uwielbia kuchnię międzynarodową i będąc za granicą zawsze kosztuje miejscowych przysmaków, to gdy wraca do kraju, chętnie sięga po receptury tradycyjnej kuchni polskiej, która wedle autorki programu jest jedną z najsmaczniejszych na świecie. Z tego powodu w kolejnym odcinku nie będzie potraw włoskich czy amerykańskich, ani też tajskich, wietnamskich, chińskich czy japońskich, bowiem Ewa zajrzy do sprawdzonych, rodzimych przepisów, inspirowanych kuchnią staropolską. Na dobry początek zrobi zupę piwną.
Na danie główne autorka tego programu przyrządzi perliczkę, która przed laty była bardzo popularna na polskich, szlacheckich stołach, a cieszyła się uznaniem ze względu na niezwykle delikatne mięso, przypominające w smaku dziczyznę. Znane nam współcześnie desery pojawiły się w kuchni polskiej stosunkowo późno. Jeszcze w epoce baroku, na zakończenie wystawnych biesiad, jadano różne produkty, jak chociażby owoce, sery czy młode warzywa. W tym samym czasie cukier uważano za… lekarstwo. Idąc tym jarzynowym tropem Ewa przygotuje ciekawą fuzję tradycji ze współczesnością, piekąc babę z marchewką.