KulinariaEwa gotuje
S26 : O325
Tym razem propozycja dla ludzi aktywnych, którzy lubią górskie wędrówki i wypady z przyjaciółmi, a jednocześnie nie przepadają za jedzeniem schroniskowym i przekąskami z automatu. - Jeśli planujemy aktywnie spędzić dzień, to warto pomyśleć o odpowiedniej dawce płynów w postaci wody mineralnej. Ale nie tylko, bowiem nie samą wodą człowiek żyje, choć tak naprawdę nasz organizm w większości złożony jest właśnie z niej. Tak więc oprócz wody przyda się koktajl, który jest prawdziwą bombą witaminową – w dodatku bardzo smaczną – mówi Ewa Wachowicz. I właśnie od koktajlu zacznie krzątaninę w kuchni, a napój przyrządzi z kiwi, bananów, limonki, pomarańczy i natki pietruszki. Następnie przygotuje kanapki. W wersji dla wegan z pastą z suszonych pomidorów i wędzonym tofu, w opcji dla mięsożerców z pesto oraz pieczoną piersią indyka. W obu wariantach bazą będzie domowy chleb gryczany z czarnuszką. Na szybki obiad lub spotkanie z przyjaciółmi zaproponuje kisz, czyli rodzaj wytrawnej tarty z łososiem i brokułami. Z kolei na deser upiecze sernik z bananami i masłem orzechowym. Co ciekawe – na spodzie z krakersów.