KulinariaEwa gotuje
S26 : O323
Choć kalendarzowa wiosna tuż tuż, to przy odrobinie dobrych chęci można jeszcze znaleźć miejsca, gdzie zima nie odpuszcza. W najnowszym odcinku swojego autorskiego programu Ewa Wachowicz zaprosi więc widzów na kulinarną podróż do jednego z krajów alpejskich. Wyśmienite sery, ziemniaki, kotlet cielęcy i wyborna czekolada. Innymi słowy – przygotuje potrawy rodem ze Szwajcarii. Przygodę z tamtejszą kuchnią zacznie od zupy serowej. Następnie zrobi rösti, czyli gruby i dość duży placek ziemniaczany, który może być zarówno samodzielną potrawą, jak i dodatkiem do dania głównego. – Generalnie są dwie wersje: z ziemniaków gotowanych oraz z surowych. Ja wolę tę drugą opcję, bowiem rösti z kartofli surowych ma bardziej wyrazisty, ziemniaczany charakter – wyjaśnia Wachowicz. Będzie też coś mięsnego – szwajcarski kotlet cordon bleu. Oryginalna receptura zaleca użycie mięsa cielęcego, ale w wielu miejscach można spotkać wersje wieprzowe czy drobiowe – te ostatnie zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. Ewa będzie trzymać się helweckiej tradycji, więc na patelni wylądują kotlety z cielaka, faszerowane szwajcarskim serem i dojrzewającą, szwajcarską szynką. A że Szwajcaria niezmiennie kojarzy się nam z doskonałej jakości czekoladą, to na deser też będzie czekolada. W wydaniu Ewy na oleju kokosowym i ciemnym kakao, z dodatkiem orzechów, żurawiny i suszonych jabłek.